Recept

Nu ska ni få ett recept på lite nyttigare lussekatter a´la Anna Skipper.

Ingredienser:

  • 5 dl gammaldags ekologisk mjölk
  • 1 ägg
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1 krm salt
  • 5-8 dl dinkelsikt
  • 1 pkt saffran
  • 175 gram smör smält
  • 2,5 dl råsocker
  • 1 ägg till pensling
  • Russin

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke, strö över saltet.
  2. Slå mjölken i bunken och rör ut jästen. Tillsätt ägget och saffran. Rör ned mjöl, lite i taget tills degen släpper från kanterna i bunken. Degen skall dock fortfarande vara på gränsen till kletig.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek ca 35 minuter.
  4. Smält smöret. Häll smöret över den jästa degen samt tillsätt sockret. Rör/knåda ned mera mjöl tills degen fått en fin och luftig konsistens.
  5. Häll ut på bakbordet och knåda degen ca 7 minuter.
  6. Forma degen till lussekatter i önskad form. Lägg på smörad plåt.
  7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.
  8. Pensla lussekatterna försiktigt med det uppvispade ägget. Tryck i russin.
  9. Grädda i ca10 minuter i 220 grader i mitten av ugnen.
  10. Låt svalna innan bullarna packas i påse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0