Spinal stenos och diskbråck

Hämtade lite info på nätet om detta:

Spinal stenos betyder förträngning av ryggmärgskanalen. Detta kommer av tilltagande åldersförändringar och har vanligen inget att göra med tunga arbeten eller olyckshändelser.

Besvären utvecklas ofta långsamt i relativt hög ålder men kan även finnas ner i 30-40 års åldern och i enstaka fall ha ett mer dramatiskt insjuknande. De typiska besvären av stenos är tilltagande besvär från benen vid gång, både i form av smärta, tilltagande svaghet och dålig styrsel i benen. Normalt har man inga eller små besvär i liggande eller sittande ställning, men däremot har man svårt att stå och gå. Typiskt för stenos är också att det inte räcker med att stanna och stå och vila (vilket är bra om man har bensmärtor på grund av kärlförändringar), man måste även sätta sig ner.

Om man har tillräckligt med besvär i form av smärta eller nedsatt gångförmåga är det enda behandlingsalternativet en operation. Det finns en risk för försämring både gällande ben och ryggsmärta. Man brukar ange att det är cirka 70 procents chans till förbättring efter en operation och cirka 15 procents risk för en försämring.

----------------------------------------------------------------------------

Diskbråck är den vanligaste orsaken till operation på en ryggkirurgisk klinik. Vid diskbråck är det disken, den stötdämpande skivan mellan ryggradens kotor, som brister. När disken buktar ut kan den trycka mot nervrötterna i ryggradskanalen vilket gör ont.

De klassiska besvären vid diskbråck är att man först har ont i ryggen i dagar eller veckor. I det läget är det svårt att skilja smärtan från vanlig lumbago (det vill säga ont i ryggen). Därefter brukar ryggsmärtan minska men man får istället ont i baksidan eller utsidan av benet (ischias). Typiskt för ischias är att smärtan strålar ut nedanför knät, ofta ut i tårna, samt att man får mera ont när man hostar, nyser eller skrattar. Det kan också uppstå känselnedsättning/domning som tecken på nervrotspåverkan.

Källa: Spinecenter.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0