Nu bär det av

till de körstbentas rike. Nu har både sambon och Lizzie-hund kruserat sig. Jag fixade mig i morse jag så det får räcka för idag ;))
Lizzie ska med och leva bus med syrran Candy och då måste man ju vara snygg när man är en liten lantis från Västerlima och ska till stan och roa sig.

Nu är det lite brått så det får bli allt för nu....

Ha en underbar helg!

Mätt och belåten

I kväll har jag varit med jobbet (skolan där jag vikarierar just nu) och ätit underbart god mat i Unnergårds ladan i Ovanåker. Kan varmt rekommendera Katarinas underbara mat.

Nu ska jag krypa i säng bredvid min underbara sambo (som för tillfället blivit lätt "bloggoholic", men han har lovat att det går över. :)

I morgon börjar jag inte förrän kl 9 så det blir en liten sovmorgon vilket känns välbehövligt i dagsläget.

Tjing so long!

Julstämning

Jag har pratat fram och tillbaks med Marie om detta med alla tabun när det gäller julen, pynten och när man FÅR börja. Vi kom till konsensus (fast vi skrev ingen konsensusrapport he he he) om att man får göra som man behagar...

SÅ nu vet ni det, arma människor som färdas efter Grängsbovägen, att nu börjar det bli julstämning på Målda Gård. Jag har hängt upp lite röda gardiner, satt fram adventsljusstakar i några av fönstren (har inte hunnit alla - men det kommer, var så säker). Så följaktligen har jag adventspyntat en vecka tidigare än jag brukar.

Yngste sonen tyckte en tomte på kylen var på sin plats också så vän av ordning kommer att få dåndimpen om dom tittar in hos mig..... ( He he he.... sa hon och log trotsigt ;)))

Lyssnade på Mange på Vinyl 107 häromdagen. Vanligtvis tycker jag bra om honom, men denna gången var det en stackars människa som skrivit in och önskat nån julsång. Det vägrade han att spela.... bara för att det var november....

Nu säger jag ..... mööööörrrrrrrrr!

Nä nu ska jag dona lite innan sambon och jag ska ta lite glögg och pepparkakor med ädelost....

Ha de´............

Helgbestyr

Hade tänkt fixa lite adventsstämning här hemma i helgen och vi började faktiskt i hundhuset idag :) Vi har isolerat (ja eller snarare sambon har isolerat då - men jag var med ;)) de tre luckor som inte används för in och utgång. Samtidigt har vi hängt upp ytterligare en textil lucka (ja har man små malteserdamer så måste man ha textila - dom törs inte forcera träluckor med sina späda kroppar, det törs däremot Cavalierdamen... finns nog inget hon inte kan forcera ;))) på den ut och ingång som används för att komma ut i inhängnaden.

Sen hängde jag upp en tjock röd hänggardin vid utgångsbåset som också håller den goa värmen inne och bidrar med mysstämning därinne. En gardinkappa till fönstret kom också upp och tidigare i veckan har dom fått in en soffa, en fåtölj och en fotpall... så snart kan man nog bo därinne. Varmt och gott element har de också så det är riktigt mysigt därinne.

Alla fina priser hundarna vunnit hänger på en vägg samt ett fotogalleri över kennelns alla hundar. I varje bås har en tavla kommit upp och varje bås har även en sängplats och matbar. Så det är bara för dem att välja var de vill sova och äta.

Här hemma har jag precis beställt nya gardinkappor av stora dottern som jobbar på Hemtex. Röda och granna och dom ska hänga i köksfönstret. Julgardinerna från i fjol ska upp i grabbens rum (2 kappor) och långgardinerna i dotterns rum. Dom är också röda... inga tomtar eller mönster.. bara läckert julröda....

Så kommer väl stakar och stjärnor upp i veckan här så vi får njuta lite innan vi far iväg till de "körstbenntas" rike som Marie brukar kalla Närke.

Vi har underbara Emma som bor här hos oss när vi är bortresta och tar hand om våra djur och vårt hem.

I kväll ska barnen med kompisar på IP och bowla och Calle och jag ska fika och vara åskådare. Sen ska vi hem och äta tacos sen blir det TV mys..... tur vi har flera tv apparater för smaken varierar ju.... he he



En liten bild från hundhuset innan fixet dock.... får väl masa mig ut i morgon och ta en ny.

Stackars Maxon

Har precis kommit hem med en mycket groggy lite kissemiss. Max har varit till veterinären idag och blivit kastrerad. Maxon Guldöga med hjärta i pannan, men utan kulor numera.... stackars pojken....

Han ligger på sin filt vid kökselementet och ser eländig ut stackarn. Syster Flisan är mycket bekymrad för honom men lyckligt ovetande om att det snart är hennes tur. Nästa månad ska Flisan också kastreras, id märkas och vaccineras. Precis som brorsan gjorde idag. Dock är det ju ett större ingrepp på små kattfröknar än små kattpojkar, men inte är kattpojkarna mindre lidande för det inte...  Funderar på att vaccinera storkatterna på samma gång som Flisan och id märka Zorro så är alla genomgångna och klara.

Sen efter jul ska alla hundarna vaccineras...... hå hå ja ja..... skulle också behöva möta en sån där gubbe på byn som Marie och Candy mötte på stan igår som stoppade en  femhundring i munnen på Candy..... Inte är det billigt att ha djur... men anyway... VAD är egentligen billigt nuförtiden???

Djuren ger en så mycket glädje så det är värt varenda krona i alla fall, så det så!

Ikväll ska dottern på ridskolan med nyskodd Hero. Tror det var hopplektion och det ska sannerligen bli spännande att se hur han klarar det, den gamle travaren ;)

Men dressyren gick ju rätt bra.... han är villig att lära i alla fall... inte så mycket egna idéer och infall som Ponnypolarn.

Nu ska jag slänga ihop lite mat så sambo och dotter får något i magarna innan dom ska börja lasta häst...

Tjillevippen!


Frusen

Eller fryssen som dom säger här uppe..... ska nog lägga mig i ett hett bad. Det är det enda som hjälper tror jag.

I morgon ska Lizzie vaccineras och Max kastreras.  Man får beta av olika saker varje månad när man har djur. Det som står på tur sen är avmaska hästar, vaccinera 5 katter, id märka 3 av katterna (de andra är redan chippade) och så ska övriga 4 hundar också vaccineras. Lilla Flisan honkatt ska också kastreras men det blir senare. Hon är så liten än.

Dom måste ha fått ett ekonomiskt uppsving på vetrerinärstationen i Bollnäs när vi flyttade hit och skaffade en massa djur.

Nu kommer sambon strax hem och risken är rätt överhängande att han hittar mig i badet.... he he... Dottern ska på bandy ikväll hon så då avslutar jag med att vråla.....

HEEEEEEEEEEEEJJJJJJJAAAAAAAA BYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYNN!


Strömlöst

Fortum, fortum..... suck.... strömlöst i morse, som tur var inte så länge som förra gången. Dock är jag inte speciellt imponerad av Fortum. För ett år sen installerade dom nya fina mätare som skulle göra att elförbrukningen mättes så nära den verkliga som det bara går. Vad händer.... jo inget visar sig fungera. Fick en kul räkning i slutet av sommaren på 13 000 kr. Inget man snyter fram ur näsan på 15 dagar precis. Dom hade debiterat för lite så nu var det bara att betala.

Som tur är var räkningen via Edsbyns Elverk och dom är jättebra att ha att göra med. Så vi fick dela upp betalningen.

Så kul, mina vänner, är det ibland att bo i eget hus.

Idag ska jag tvätta och så ska jag fortsätta med Maltesernytt, en rasklubbstidning jag är redaktör för. Satt och påtade med folks julannonser igår. Nu börjar den iaf ta form och ska förhoppningsvis gå i tryck till helgen (om skrivaren är snäll).

Klädkammaren blev i alla fall urröjd igår. Sambon var snäll och bar allt tungt för att skona min jämmerliga rygg.

Nu ska jag fortsätta mitt fixande här hemma. I morgon ska jag vikariera i en 6a. Det ska bli toppenkul. Längtar att får jobba.

Ha de gött!

Desperado...

ja det är inte jag alltså utan låten med Jill Johnson som spelas på min mp3 just nu. Har alltid gillat den låten och tycker det är bra att hon dammat av den.. och gjort den i bästa Jill-tappning.

Idag ska jag röja ut vår klädkammare. Jo jag skriver det här så det blir gjort.... urröjt alltså. Känns sisådär roligt och jag vet inte hur mycket jobb det innebär, men sambon har ju lovat sätta upp nya gipsskivor där så ska vi göra ett snyggt dressingroom och äntligen få ordning på kläder, sängkläder, handdukar och annat som just nu ligger uppstaplade i högar med risk för ras.

Ett par tvättar ska jag väl hinna med i vanlig ordning, med det som är skönt är att vi storstädade i helgen så det är gjort.

Helgen ja.... vi var ju på Mellanskogsfesten i Viksjöfors danspaviljong ihop med goda vänner. Det var roligt. Ingen jägare som knocka ner mig heller.... det var också bra! Sambon och jag konstaterade att här uppe går det att dansa styrdans till precis ALLT! Helt otroligt! Men eftersom vi inte är några styrdansmänniskor (vi blir väl dom enda på "hemme" som kommer att dansa disco vi när vi blir gammal) så dansade vi på vårt sätt. Dvs allt ifrån disco till dirtydancing och tryckare... he he....

Har skavsår under högerfoten idag jag, men det var det värt. Om två helger ska vi till de kortbentas rike, som Marie kallar Närke och då blir det med all sannolikhet dans på Harrys. Men där dansar dom som tur var sällan styrdans. Däremot kan man se diverse roligt folk där med. Alltifrån parfymkärn, konsumbanan, exilcuban, trådputsare, lokputsare, folk med munkjackor, och en del inkommande från förorten (läs bonnvischan). Trodde en gång jag såg Cliff Richard där med men det var en dubbelgångare vid namn Ngliff. De ni! Den enda som kommer att fatta nåt av de senaste raderna är Marie,  men det bjuder jag på.

Kan ju passa på att lägga ut en bild på mig, Marie å Pernilla från ett tidigare besök från Harrys.... ;))


Lite halvrörigt sådär...

Idag känns det som jag inte gjort nåt vettigt alls. Men när jag funderat så har jag faktiskt jobbat med lite budget, tvättat,  målat resten av källargolvet där gamla varmvattenberedaren stod och provmålat en bit av väggmuren i yngste sonens rum. Så har jag pysslat med djuren också förstås, och mailpratat med några kompisar.

Det jag borde gjort är: Dammsugit (ååååh vad jag hatar det...), sorterat den nya tvätthögen (den rena alltså). Jag borde också slutfört tidningen jag är redaktör för också, men jag har bestämt mig för att invänta alla sena julannonser. Tar den nästa vecka då.

Funderar fram och tillbaks på att sälja Saaben och köpa en billigare bil med dragkrok. Känns lite onödigt med två så dyra bilar. Köpte ju en sprillans Renault Clio i våras. Men vi behöver helt klart en tyngre, större bil med dragkrok. Ni vet.... husvagn.... hästtransport.... släpvagn mm... Känns som det inte går en vecka utan att vi drar runt på nåt sånt.

Har hur som helst suttit och filat lite på en annons om Saaben i alla fall. Sen har vi multum av extra möbler stående i vårt stora stallförråd, så om det fattas grejer hos nån är det bara att höra av sig vi har allt möjligt for sale..... sängar av olika mått, köksbord och stolar, diverse jordbruksredskap, nån bärbar dator, kaninburar i 2 storlekar för inomhusbruk... ja det mesta går att få i vår "diversehandel".... suck....



Jamen här ser ni ju..... finns en hiiiimla många fiiiina grejer ju...

Trevlig helg!

Ruggigt

Läste Ni om den otäcka incident med björn som hände i Bollnäs i går? Annars kan Ni göra det här.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3763776.ab

Fick den skickad till mig via min mail av en bloggbesökare. Han tyckte denna kommentar var värd att läsa så jag tar med den också:

"Viss kontrollerad jakt, av proffs, i vårdande syfte: Ja. Det innebär ju inte att nåt halvblint, skjutgalet gäng amatörer, med gällivarehäng och skitig Volvo 240 kombi ska bestämma vad som ska få finnas i svensk natur efter eget tycke".


Ett mera normalt blogginlägg kommer senare under dagen ;)))   He he he

Sol ute.....

.......å inne med för den delen.  Känner mig på gott humör trots en rygg som jag gärna skulle byta ut mot en ny. Efter frukost släppte jag ut hästarna i hagen och gav dem hö, så nu står de ute i solen och äter. Det är så härligt att komma in i stallet på morgonen när hästarna gnäggar välkommen när de hör att jag är på ingång. Dom är så mysiga.

Sambon har ju påbörjat en hovslagarkurs så nu ska han försöka sig på att sko våra hästar också. Det blir kanon att slippa stå i kö och ringa och tjata hit hovslagare.

I vanlig ordning har jag lite tvätt att göra och ta hand om. Sedan hoppas jag kunna måla fler lister i sonens rum. Det blir fint med vita lister istället för furu. Jag är lätt allergisk mot alla typer av furu/trä färger. Så därför hoppas jag hinna med att penselmåla våra köksluckor i Alcrofärgen "dimmoln" innan jul. Skulle kännas kanon..... uj uj mycket att göra.

Nu ska jag fortsätta med dagens "pygel". Så det blir nåt gjort ;))

Tjillevippen!

Vitt, vitt, vitt

Nej det snöar inte, men jag far runt med vit färg och pensel i hemmet. Har målat färdigt den lilla hyllan som bidde ett nyckelskåp, har även målat två badrumsfönster och två dörrlister. De senare är bara grundade än så länge, men i alla fall.
Nu ska jag krypa ner i badet och sen ska jag stycha till mig lite så sambon slipper möta en målarkludd som ser ut som Dynamit-Harry i håret när han kommer från jobbet.

Onsdag morgon

Sitter här vid köksbordet min vana trogen med lap top och kaffe kopp och lyssnar på Vinyl 107. Tack gode gud för webradio!!  Mannen i mitt liv är på väg till jobbet och jag ska strax gå ut till hästarna. I natt har det varit frost och kallt så man får liksom lyfta ut våra katter. Jag brukar förklara för dom att dom är här för att fånga möss och råttor och inte bara äta kattmat och ligga på soffan och dra sig hela dagarna.... men då fnyser dom bara och tycker att matte också kan behöva lite sällskap om dagarna och det har dom så rätt i. Just nu är faktiskt alla katter utom Flisan ute. Hon ligger bredvid mig på kökssoffan och myser. Men hon har varit ute... hela tjugo minuter.

Nu spelade Vinyl just TPT gruppen Bee Gee´s och låten Stayin´Alive. Förkortningen TPT uppfanns av Marie någon gång i slutet av -70 talet och den betyder helt enklelt Tänderna På Tork. Sen kan ni själva fantisera ut hur dom ser ut såna som har TPT.

Usch lyssnar på nyheterna och får höra att en liten 1 årig flicka varit på väg att kvävas på dagis pga att ett annat litet barn lade benet över hennes hals. Pga för lite personal på dagis var barnen ensamma i denna situation. Personligen tycker jag det här är så tragiskt och jag är verkligen förvånad att det här inte händer oftare. När jag började jobba som förskollärare 1983 var det 15 barn i ålder 3-6 år och 3 personal. I småbarnsgrupperna (1-3) var det max 12 barn och 4 personal. När man från kommunhåll skulle in med det 16 e barnet i syskongrupper (kallades överinskrivning på den tiden). Då gick jag min sista termin på Högskolan i Gävle och vi var ute och demonstrerade. Föräldrar, personal, studerande OCH barnstugechefer.

I dag finns inga normer för hur många barn eller hur mycket (lite) personal man ska ha. Allt handlar om ekonomi. Sen oroar det mig att röster tystnat. Nu för tiden är det inte många som protesterar. Man suckar, gnäller i korridorer och personalrum och "går in i väggen". Ingen står på barrikaderna längre. Varför kan man undra?



Nu ska jag skaka loss till Earth wind and fire sen ut till mina pållar!

Ha de gött!





Duktig...

Idag känner jag mig lite duktig faktiskt. Jag har tagit reda på en äckelpäckelstor hög med ren tvätt, jag har städat köket, jag har plockat in lite saker från förrådet som är användbara här inne. Bla en liten vägghylla i trä som jag passade på att måla lite shabby chic vit. Snyggt så......

Nu ska jag vattna husets alla blommor. Ikväll blir det minestronesoppa sen ska vi ha lite glöggmys framför tvn.

Tjolahopp

Efter mysmorgon och mysfrukost sitter jag nu här igen med min kaffekopp och Ljusnan och funderar över dagens upplägg. Blir att vika tvätt för hela slanten idag och lyssna på Vinyl 107. Sambon och jag har planerat in lite roligheter också framöver. Det blir nog en resa till Örebro och hälsa på Marie sista helgen i november och helgen efter det ska sambon och jag stå i rasklubbsmonter för Malteserringen på Stockholms Mässan i Älvsjö vid den stora hundutställning som av oss uppfödare och annat hundfolk kallas "Stora Stockholm".

Nu ska jag gå ut en sväng och gosa med hästarna innan dagens bestyr!

Solen skiner över Målda idag!

Ha de´

Det kom ett brev

Tänk att ibland blir man riktigt glad. Fick ett brev med ursäkt från "Hemlige Arne" på  min mail! Han var rakryggad nog att stå för vem han är och sånt hedrar honom!

Jag har skickat ett svar som jag lägger ut här.

"TACK!

Du är första personen som vågat säga vem du är och be om ursäkt. Det ska du ha all respekt för. Jag är faktiskt mer rädd att det dagligen kan stryka omkring personer med laddade vapen så nära (känner du till området så vet du att dungen ligger väldigt nära mitt hus).

Jag trodde inte att det skulle bli så stor grej av det här som det har blivit och det skrämmer mig att jag faktiskt inte känner till kulturen här uppe längre. Jag är van vid att kunna tala om att jag blir rädd om jag blir rädd. Jag trodde i min enfald att de berörda kunde säga: "men självklart Helén, vi har ju en massa områden här omkring att vara på, skogar där det inte finns hus så nära, självklart slutar vi vara så nära ditt hus och skjuta om du tycker det är obehagligt". Men jag har faktiskt fått positiv respons från människor som talat med mig eller min sambo Calle öga mot öga. Kanske är det så att de som känner kulturen här bättre än jag inte törs säga ifrån (om detta är vad man blir utsatt för).

Kanske behövs det en bybo som bott borta så länge att hon glömt att passa sig, en blond liten lärarinna som tror på det fria ordet och som hoppas på att dottern återigen ska våga rida på stigen mellan vår och Tall-Ingvars åker utan att någon skjuter med hagelgevär runt henne och hennes häst. Återigen stort tack för att du vågade skicka detta mail! "

Som jag tidigare sagt.... behöver fler lätta sitt hjärta så går det bra på [email protected]

Kunde bara inte hålla mig

Får via mail en nätupplaga av Håboportalen (Har ju bott 10 år i Håbo kommun) och hittade denna insändare..... Det kanske inte är så stor skillnad på Fjollträsk och Alfta i allafall som sambona Hemlige Arne och Stickan skrev he he he ....

Blir bara lite full i skratt jag. Men det kan ju var så att det är en kulturkrock eftersom jag bott halva livet i Edsbyn och halva i Stockholmsområdet och av nån outgrundlig anledning nu hamnat i Alfta he he he.... Läs och begrunda vad Somir skriver.
Obs Det är inte JAG som är Somir.... jag är Helén i alla väder och kan stå upp för mina åsikter. Eller som det brukar heta: Åsikterna får stå för insändaren och behöver NÖDVÄNDIGTVIS inte delas med redaktionen... HÄPP!

PS Fick lov att *beepa* vissa ord, så inte någon blir det som *beepet* stod för. Då ligger jag väl pyrt till igen....

Somir skrev:

"Jaktsäsongen är i full gång och med den följer det obehagliga inslaget i skogen av blodtörstiga jägare som vill döda något för att de behöver döva sin primitiva hunger. Att de ger sig på försvarslösa djur visar hur mycket män de är!

Jaktsäsongen är i full gång och *beep* jägare drar runt i skogarna för att stilla sin blodtörst. Jakten har tagit över golfen som snobbsport, istälet för att springa runt på ett fält med en klubba i handen och rutiga byxor så går man nu runt i skogarna med en löjlig orange färgad hatt på huvudet för att tala om att vi andra ska hålla oss borta och att det nu är dessa *beep* som har företräde i skogen med gevär i händerna. Jägare uppfattar förmodligen djur som själlösa individer utan förmåga attt känna känslor som vi! Om inte så har vi ett gäng *beep* med gevär i handen ute i skogen.

En gång i tiden så var jakten nödvändig för att man skulle få mat men idag så är jakten inget annat än ett meningslöst dödande och i vissa fall lidande för jägarens nöjes skull. Sport att döda! Det säger rätt mycket om vad man har för respekt för livet och borde då inte vara lämpliga att få äga skjutvapen. En viss jakt behövs dock, exempelvis som jakten på de vildsvin som var inne i centrala Bålsta och röjde. Vildsvinen har en naturlig plats i vår fauna och måste få finnas. Skillnaden är att det då är frågan om nytto jakt än den respektlösa nöjes jakten som står för den större delen av jakten i Sverige. Jag tror knappast att dessa snobbar svälter utan att få döda älg eller rådjur. Skärp jaktlagen och få bort *beep* ur skogen."
Somir

Länk till Håboportalen  http://www.balstabo.nu/modules.php?name=News&file=article&sid=822

Snabb rapport

Morgonen började med solsken över Målda. Jag gick upp kl 7 och kokade gröt till dottern som sedan begav sig till skolan skjutsad av sambon. Sedan åkte han till Bollnäs för att lämna in Clion på Volvo för montering av motorvärmare.
Själv har jag fortfarande ont i ryggen (börjar bli dags att gå till doktorn nu... men det är ju en framochåtervisa det med så har ingen större lust). Den duktige naprapaten hade inte tid förrän i februari (!) men jag tog i alla fall den tiden eftersom min rygg är ju konstant jållig den.

Ska hur som helst försöka tvätta idag och ta reda på tvätt samt städa sonens rum. I går städade vi ur det sista ur bonusdotterns lägenhet samt tömde resten av sakerna så nu är nyckeln inlämnad till kommunens bostäder och det är skönt att allt är klart nu.

Helgen har varit helt underbar. Lyckades via min kontakt Marcus Öhrn fixa in stortjejerna på Noice spelning i Bollnäs i lördags. Tror dom hade kul även om dom nobbade efterfesten på hotellet. Johannas kommentar till grabbarna var helt underbar: "Mä! Efterfest på Scandic ska det vara nåt att komma med? Jag ska hem till pappa jag" Hon är underbar den ungen! Det är dom hela unghögen förresten ;);
Nu ska jag ta ett varmt bad och hoppas ryggen blir bättre av det. Sen åter till plikterna.

Ha de


Bild på de underbara bonusdöttrarna! Tack för att ni hälsade på! Saknar er redan!!!!

Avslut

I morse (ja förmiddags då - sovmorgon igen ;)) vaknade vi av att våra hundar var helt tokiga och skällde. På altanen satt en av katterna helt vettskrämd och med raggig rygg. På vår gård och vidare ut på närmaste åkern sprang en stor hund lös. Någon sorts stövare. Första tanken blir ju, men herregud kan dom inte ge sig! Gör dom det här bara för att provocera? Är dom så otroligt barnsliga?

Fick syn på en vit Volvo kombi som åkte fram och tillbaks på vägen utanför. Föraren körde då förbi granhäcken och stannade för att kalla in sin hund.

Jag hoppas att det var ett misstag, att hunden faktiskt hade förirrat sig hit och att mannen i bilen faktiskt letade efter sin hund.

Men efter det som hänt sista tiden så är man ju helt klart misstänksam.

Kan ju vara någon av de som min kompis kallar HBT människorna, (slå upp om ni inte vet vad det betyder, den som har humor ler) eftersom såväl namn som kön skiftar på vissa meddelanden sända från samma IP adress.

Nu tänker jag lämna den här debatten och fortsätta blogga på mitt vanliga alldagliga sätt (även om rävdebatten gjort att siffrorna på besökare av min blogg stigit häpnadsväckande högt).

Men händer något ytterligare så kommer jag igen. Inte ens jägare och deras fruar, män, grannar och fans kan tysta det fria ordet! Mig tystar man inte så lätt!

Hoppas nästa blogg kan tillhöra en annan kategori än "rävjakt"

Omtanke? Skulle inte tro det...

Ja du Berit, man kan ju alltid hoppas. Men omtanke är nog det minsta jag känt att någon visat mig och de mina sedan min vädjan. Det obehagliga är att jag trätt fram med mitt namn, medan resterande är anonyma. Man kan ju misstänka att vissa namn är fingerade också (men det visar sig snart).

Var och handlade på byn idag och det är inte roligt att fundera på om någon av de man möter är någon av de som skrivit. Vad kan hända? Jag har lärt mig att kritiserar man jägares beteende så kan vad som helst hända. Det är viktigare att få vinna jaktlagets tävling än att barn ska få känna sig trygga. Jag har förvisso bott i Stockholmsområdet i nästan 20 år, men jag tror faktiskt att människorna här omkring kan uttrycka sig på ett bättre sätt än Arne (eller vad han nu heter... han har ju svängt sig med annat namn också - men även det kommer att visa sig).

Jag känner starkt obehag och kan inte förstå att man inte kan få ha ett önskemål om att de som prompt måste jaga i dungen SÅ nära vårt hus ska annonsera sin närvaro så man vet att hålla sig därifrån.

Att man inte ens kan få önska det utan förtäckta hot och misstroende från folk som inte törs säga vem dom är. DET är för mig en gåta.

För er som TÖRS det så går det bra att tala om det till mig per mail: [email protected] eller direkt här.

Slut för nu

Till Berit

Ja jag hoppas tidningen pratade med jägarna också. För det bad jag dom göra. Jag gav dom även två telefonnummer som jägaren gett mig. Jag tror faktiskt att den jägaren jag talade med kan säga att skottet föll först, räven blev skadeskjuten och sen började eftersöket. Precis i den ordningen. Han verkade rätt juste och jag blev bara besviken att han inte höll sitt ord och dök upp på tisdagen eller ringde som vi bestämde.

Jag gick här hemma och väntade hela den dagen på att få reda upp detta, sedan resterande delen av veckan med.

Katter ja..... vi har 5 stycken. I somras när vi satt ute på kvällen så fick vi se en räv ute på åkern gående sida vid sida med våran stora hankatt Zorro.

Jag är nog mera rädd för jägarna när det gäller våra katter är vad jag är för rävar i dagsläget.

Det jag tycker är otäckt i sammanhanget är att en sån liten begäran, en fråga om man inte kan antingen låta bli att jaga i dungen (så man slipper vara rädd varje dag 8 månader per år) eller att man bara ringer på dörren innan och talar om att man är där, så vi vet. Att en sådan begäran kan resultera i anonyma brev av hatkaraktär, med förtäckta hot riktade mot mina barn. DET kära Berit är att gå way too far!  (För att förtydliga - för det har jag lärt mig att göra... jag har inte sagt att detta kom från dig. Det kom från annat håll. Någon annan som också lyssnat till djungeltelgrafen kanske)

För en liten tävlings skull??????

PS som svar på din fråga. Jag förstår väl också att man måste jaga en skadad räv. Det jag vände mig emot var att man sköt den (så den blev skadad dessutom) så nära vårt hus, så nära våra hästar och hundar, så nära dotterns ridväg UTAN att i förväg talat om att man är där.

PS till Stickan och hemlige Arne

Kul att Stig och Arne som lämnar "hemliga kommentarer" är sambos eftersom Ni har samma IP adress ;))
Eller också går det bra att lämna flera anonyma inlägg i olika namn när man tror att man är anonym. Men så är inte fallet....

Svar till Hemlige Arne

Hej hemlige Arne

Kul att du också hittat min blogg! Djugeltelegrafen måste ha gått varm!

Jodå jag känner mycket väl till marken där. Min sambo och jag har gått omkring lite där i höstas när vi plockade svamp. Men min dotter rider ibland på stigen lite längre bort och även på våra angränsande åkrar och vi har jobbat hårt på att få hästen trygg. Så det vore ju synd om hon skulle bli avslängd av sin häst pga av några män vill så nitiskt jobba ihop några "rävskjutarpoäng". Jag skulle inte vilja orsaka sånt om jag var jägare.

Det är svårt att rida på Grängsbovägen, ganska otryggt eftersom det är 70 gräns där, även förbi oss tre barnfamiljer som bor på rad. Dessutom håller få 70, det går betydligt fortare. (Polisen stod med laser förra sommaren och antalet han plockade som körde fortare än 70 var skrämmande högt).

Förra sommaren, när vi hade bott här en vecka var en man på väg att köra över min son på raksträckan utanför hos oss. Han bad inte ens om ursäkt. (När jag tog körkort minns jag tydligt att det stod att man ska kunna stanna före varje hinder man kan förutse) Läskigt! Återigen Hänsyn! Det kan inte vara så svårt eller hur?

Det är en av anledningarna till att det rids åt "dunghållet". Det finns massor av skog att jaga i så dungen kunde man ju låta bli eller hur. Tävlingar som jaktlaget anordnar måste man kunna ta som en lek och inte på blodigt allvar så att man tom, som en person berättade, ställer sig på parad med bössor i korsningen Faluvägen/Grängsbovägen. Eller jagar med bil och mobiltelefon som det också talats om.

Nu e de helg!

I går när jag var ner till Bålsta passade jag på att hälsa på alla gamla ko-legor på V-ängen. Tänk då sa dom att jag fått dialekt.... Mä! Jag som tyckte jag pratade som jag brukar när jag är där nere... Tur ja inte drog på mitt värsta bymål då, för då hade dom nog inte fattat "nahannan".

Från det ena till det andra. Marie och jag skrev ju som sagt en del sånger under högstadie och gymnasietiden. Försöker dra mig till minnes några texter. Man fick inte skratta på den tiden... kanske inte nu heller vad vet jag. Man skulle vara samlad och ordentlig. Det skrev vi också en sång om... försöker bara frammana texten ur minnet... det går väl sådär... återkommer med det när jag kommit på mera.

Att fråga Marie är ingen idé. Hon har sämre minne än mig hon (hur nu det är möjligt ;)) Hon har bara ett palleminne hon, men det är en heeeeelt annan historia.

En rolig historia från gymnasietiden minns jag i alla fall och den tänker jag avsluta med.

Vi hade en kräsmagad kompis Urgelgurgel. Hon satt mitt emot mig och Marie i matsalen en dag. Då hittade Urgel ett hårstrå i maten och blev tämligen äcklad av det. Ännu värre blev det när Marie utbrast: Det är nog mattanterna som kliat sig under armarna. Jag skrattade så jag höll på att kissa på mig, men stackars Urgelgurgel hon reste sig upp, lämnade brickan och åkte hem..... ja kära nån det var tider det.

Mitt bästa gymnasieminne är dock julfesten på Haneborg 1978. Det var då jag fick pussas med skolans snyggaste kille. Den kille som nu, 30 år senare är min underbara sambo! Det Ni! Mirakel kan inträffa!

Undertiden som jag har bloggat så har jag suttit och lyssnat på Vinyl 107 (Crocodile rock bla.... en underbar låt att dansa till). Sambon, den underbara har serverat  mig en mugg av 08 glöggen och så har han lagat sin underbara kycklinggryta.

Jag är lyckligt lottad. Jag har världens bästa sambo, underbara ungar, både egna och bonus, snälla underbara föräldrar, underbara kompisar, med Marie o co i spetsen..... Underbara djur och ett härligt boende.

Poss å trevlen älg!

Morning!

Fast egentligen är det ju mitt på dagen, men vi tog sovmorgon idag. Hoppas alla hämtat sig från gårdagen. Det har i alla fall vi och jag fick ett ordenligt skratt när jag läste din blogg Marie, som svar på min kommentar om din stulna cykel. Det där om lokala transor var riktigt kul! Tur det finns såna som du med en ordentlig portion humor!

Idag blir en fixardag. Sedan kommer "stortjejerna" hem sent i kväll så vi får ha familjemiddag i två omgångar tror jag. Först med dom yngre sen med dom äldre.

Nu ska jag dricka kaffe, sen ska jag göra lite måsten.....

Återkommer nog senare...

Ha en underbar fredag!

PS Ni läste väl Sven Nordqvists barnbok igår? Fniss...

Jag glömde faktiskt säga igår, med anledning av.... ja just det.... rävjakten.... att jägaren jag talade med lovade höra av sig och att vi skulle ses för att reda ut detta som hänt. Han fick tom på egen begäran välja ut den polis som skulle närvara (ordförande i hans jaktlag tror jag visst polisen var ;)) Men han struntade helt i denna träff och hörde aldrig av sig mera. Så han höll inte vad han lovade alltså.

Nämen va spännande ;)

Tack alla människor på byn som jag pratat med och som gillar civilkurage, har fått flera reaktioner alla positiva utom två som skrivit men inte säger sitt hela namn (så den ena "Rosa" tog jag bort för jag blev lite trött, men "Berit" finns kvar som kommentar under "Arg så jag spricker").

Nu till några förtydliganden (antingen har jag uttryckt mig luddigt eller så... ja beror det på mottagaren)

1. Utanför vårt hus finns en skogsdunge. Ungefär 100 m från huset skulle jag gissa. Ännu närmare är det till hundhuset och precis intill hästarnas hage.

2. Skottet mot räven small av utan förvarning, utan att någon jägare meddelat sin närvaro. Ingen i familjen visste att de var där. Inga skyltar, ingen som på nåt som helst sätt meddelat sig att de var där för att jaga räv.

3. Det var DÅ räven skadesköts.

4. Efter detta inträffat så kom jägarna och sa att de letade efter en skadad räv som jag då i min enfald trodde hade blivit påkörd av någon bil eller så. Men det var jägarna själva som skadat den.

För att vara lite överpedagogisk här så kan jag bara tala om att jägarna frågade efter det de skjutit..... och efter det att de skadat räven.

Allt detta har jag givetvis berättat för Ljusnan så Rosa och Berit  utan vare sig efternamn eller Epost...... jag har inte utelämnat nåt. Vad Ljusnan sen väljer att ta med i sin artikel kan jag inte ansvara för. Jag SA till Ljusnan att dom kom och bad om lov när skadan redan var skedd. Men innan, när dom strök omkring i skogen och siktade så illa, jaktlicens till trots, DÅ var det INGEN som visste att de fanns i dungen med vapen.

SÅ följaktligen kunde barn ha varit där och lekt, följaktligen kunde hästarna ha stått precis intill, eller så kunde min dotter varit ute och ridit där.... utan vetskap om att män lurar med vapen. Vad händer med hästar som blir skrämda av skott? Vilka skador kan inte uppstå på en människa som blir avslängd av en häst pga att män oannonserade smyger omkring i buskagen med laddade vapen? Är det så vi ska ha det 8 månade per år?

Jag undar bara om "Rosa" och "Berit" är mammor själva? (Eller pappor kanske ;)))

Som svar på Rosas andra salva så kan jag säga att jo jag visste att det följde med jakträtt till vår fastighet, men ingen i vår familj jagar, så jag trodde väl inte att vi skulle blir drabbade så nära inpå.

Den enda typ av jakt jag känner till något om egentligen är älgjakt. Jag vet att man då skyltar om vart man håller till så att svampplockare och andra naturmänniskor inte ska ge sig ut i skogen då. Älgjakten är under en mycket begränsad tid.

Rävjakt har jag lärt mig om nu först. Den kan man utöva mellan 1 augusti och 31 mars. Men jag har inte förstått om det är vart som helst. Kanske är det bara på de "ytor" som är avsedda för jakt inte vet jag. Eller så är det så att man får jaga räv överallt utanför detaljplaneområde.

Jag pratade om detta med den jägare som var här och han sa att det kanske vore idé för jaktlagen att se över de områden man jagar på så detta inte händer igen. Kanske man ska hålla sig till skog och inte små dungar intill hus. Han sa även att detta kunde han givetvis inte bestämma själv men jag får väl bolla frågan vidare till Alfta västra jaktområde.

Så till Nisse på SP fönster kan jag svara att polisen sa att inget lagbrott skett och det var ju tur. Jag hade i och för sig inte trott det heller. Nu kanske polisen trodde att det var skyddsjakt det gällde och inte "vanlig"rävjakt inte vet jag... men jag trodde inte heller att det var mot lagen. Det jag bara ville ta reda på var om man ska på något sätt tala om att man är och jagar räv för de boende? Det har jag inte fått nåt annat svar på än att "Jägare ska ta hänsyn så att de inte stör i onödan".

Det torde alltså vara helt klart fritt för mina och andras barn och andra människor för den delen som vistas i naturen att gå i denna skogsdunge mellan 1 april till sista juli. Men övrig tid (8 månader) då får man nog räkna med att få en hagelsvärm runt öronen eller nån annanstans.

Nog om detta nu..... har suttit 7 timmar i bil och känner mig lite trött.

Ha det gott!

PS Berit... hur kan du veta vilka de är?? Lite spännande det med... kanske inte Berit är en Berit??? he he he

PS igen Jag tror också att de allra flesta jägare är seriösa och duktiga. Men jag har suttit som nämndeman i en av tingsrätterna söderöver och tyvärr lärt mig att inte alla är det.

Det enda jag fortsättningsvis önskar av detta är att mina barn och andras kan leka i dungen intill vårt hus utan att stöta ihop med vare sig gubbar, pojkar, eller damer med namn Berit och Rosa eller andra figurer med gevär.
Att våra hundar och hästar och även andras djur inte ska behöva stå och vara rädda för att det smäller "för nära" dem.

Gott omdöme och hänsyn.

Men som innehavara av nån sorts jakträtt innehar vi väl nån sorts rösträtt och den kanske är dags att använda den då!

PS Läs gärna sambons blogg för vidare information ;))

http://klatuu.blogg.se

Rekommenderad godnattsaga blir givetvis Sven Nordqvists "Rävjakten"

Journalister

Ja ha idag är man "utbildad" då.... i tidningen Ljusnan. Både jag och Lizzie och dungen där det skjuts räv. Naturligtvis blev det lite felciterat... suck... journalisten skrev att räven var skadeskjuten redan när den var i dungen (100 m från mitt hus), men så var det inte. Det var där dom skadesköt den. Skickade in en rättelsse hoppas dom tar med den, det har ju en viss betydelse.

Nu ska jag inte tänka mer på det för då blir jag bara varm om öronen utan nu ska jag fokusera på min bilfärd ner till Bålsta om en stund och yngste sonens utvecklingsamtal. Sen ska han få följa med mig hem. Ska bli skönt att få ha honom här i helgen. Det är så jobbigt att vara ifrån honom även om han numera är här varannan helg.

Sedan ska jag överlämna vinterdäck till äldste sonen. Jag blir ju lite nervös om han är ute och kör i bara sommardäck.

Blir väl sen kväll hem sen. Men jag ska ta Saaben för den har vinterdäck. Renaultens vinterdäck skulle vi få hämta på måndag.

Nu en kaffetår sen iväg!

Ha det gott!

Intervju...

Nu har tidningen Ljusnans reporter varit här och intervjuat. Det gick bra och han tog en bild på mig och Lizzie hund ute på gården. Hoppas vi inte ser alltför stollig ut.  Han skulle prata med polis och jaktlag mm så hoppa detta leder nån vart så man lugnt kan skicka ut sin barn i fortsättningen.

Själv har jag fortsatt ont i ryggen, men idag skulle pappa beställa tid för mig hos sin naprapat så jag hoppas verkligen han kan laga mig.

Solen skiner över Målda idag och det är en minusgrad och riktigt härligt ute. Katterna springer in och ut, sin vana trogen och Lizzie hund har börjat löpa för första gången. Har bara gått och väntat eftersom syster Candy började för ungefär en månad sen.

Nu ska jag gå ut och ta bort isen från hästarnas vatten och sen ska jag pyssla lite med vovvarna. Sen är det nog dags för horisontalläge för ryggen igen....

Tjing so long!


Jag tycker......

Jag är en människa som ibland tycker en massa
Nu har jag tyckt till igen om historien med jägarna som skjuter 100 m från min husknut och 70 meter från vårt hundhus och på andra sidan stängslet på vår hästhage. (Se bloggen "Arg så jag spricker"). Skrev en insändare till vår lokala tidning Ljusnan som resulterar i att i morgon kommer en reporter hit å ska intervjua mig. Mamma skäms... fast hon tycker som jag. (Mä! Då blir du ju "utbildad" i tidningen sa hon) Men hon är bybo hon och tycker inte man ska utmärka sig (eller hur det nu var Göran Westling sa i skolan - "sluta utmärka er nu" till  mig och Marie). Dessutom så är jag ju utbildad vid Celsiusskolan, Torsbergsgymnasiet, Högskolan i Gävle och Lärarhögskolan i Stockholm - så jag tycker inte det är farligt alls att bli utbildad i tidningen... ha ha ha......

Men jag har väl bott i Stockholm för länge jag för att bry mig om sånt. Jag gillar när människor har civilkurage och säger ifrån när något är fel. Ibland händer det att jag får ett anfall av civilkurage och då blir det så här.

Kanske blir nån artikel på torsdag eller fredag då. Jag tror varken jag eller mamma behöver skämmas egentligen.... bara jägarna förhoppningsvis som så totalt saknar omdöme.

Sen så tycker jag att Obama ska vinna presidentvalet i Amerika. Han känns äkta och hoppas han kan ge lite nya vindar (inte över Cold Comfort Farm kanske) men över det där landet. Såg ett program på tv idag om folk som blir allvarligt sjuka och behöver mediciner och sjukhusvård och inte har råd. Eller blir totalt bankrutta när sjukhusräkningarna kommer... ruggigt! Tur vi har det så bra i Sverige!

Jag tycker ännu mera... jag tycker att min dotter ska vara i säng senast kl 22. Har bestämt mig för att vidta åtgärder annars. Jag menar.... datamodemet kan stängas av kl 21 t ex, tvn´s antennsladd med för den delen.

Sen tycker jag det är jättemysigt att sitta vid köksbordet och blogga när sambon sitter bredvid och lirar gitarr. Nu spela han ett riff som enligt honom lät som Dunderklumpen, fast det är ett Delta-blues riff egentligen säger han - men även Dunderklumpen kanske kört ihjäl nån katta nån gång vad vet jag..... ni vet... dodånk dodånk dodånk WÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ


Undrar om jag ska gå och sova nu. Känner att jag är på väg att spåra ur och prata för mycket jåll nu.

Kanske ska jag se till att få nån liten skönhetssömn så jag inte blir "utbildad" i tidningen med "pösar" under ögonen.

Sambon behöver nog också nattas nu - för han försökte sig på någon sopranstämma som.... ja det skulle väl inte ens ha funkat även om han inte varit förkyld! (Han säger att han inte lärt sig "transporera" -sött va... transponera menar han ;))

Chip på er gött fölk!

Mormor och solen...

Idag har det varit strålande vinterväder här i bynn. Snö och sol och helt underbart. Det får mig osökt att tänka på när äldste sonen var på sportlov hos mormor och morfar för sisådär 15 år sedan. Han vär väl runt 6 år då skulle jag gissa. Det var en mycket vacker och solig sportlovsdag och mormor ville ta honom med på en skidtur. Men se det ville inte sonen. Så sin vana trogen så inledde min kära mor operation övertalning. En av replikerna var att solen lyste så fint ute. Tillslut hade hon fått en motvillig grabb att ta på pjäxor och skidor. Iväg bar det över gärdena med mormor först, grabben sen och morfar sist. Då hör morfar grabben muttra (jo han var fortfarande sur).... -"å mormor å den där jävla solen"....

Jag tillhör ju den sortens föräldrar som inte tillåter mina ungar att svära, så för hans del så var detta ett riktigt markering att ta i med en svordom.

Nu börjar solen stå lågt och snart gå den ner. Då ska jag tända lite ljus och så ska vi äta en god middag. Kotletter och potaiskroketter blir det idag. Vi håller nämligen på med "operation frystömning". Se några dagar framåt blir det som mat-tanterna brukade skriva på skolmatsedeln när det var otippade rester: "Husets resurser".

Så ska jag se fram emot och längta till helgen som kommer för då kommer sambons stora döttrar hit och även min lille gutt så då blir det fyra barn här hemma. Det är så härligt att ha så många som möjligt av ungarna samlade.

För övrigt så har vi ju varit söderöver i helgen. Ja till Uppsala och Stockholmsområdet. Visst det är vackert och underbart där nere också. Men inte som Hälsingland. Jag känner värmen sprida sig i kroppen när vi svänger av från E4an vid Tönnebro och in mot det underbara Hälsingelandskapet med sina blåa berg och vet att snart är vi hemma i byn och på Målda.

Spelmannen och sångaren Calle Östh (Edsbybo förstås) var en gång på turne i Amerika och blev så "hemsjuk". Han längtade så till Edsbyn. En svensk pastor som bodde och arbetade "over there" försökte trösta.
Han sa till Calle: "-Men inte ska du längta hem inte, jag har bott här i 30 år och aldrig längtat hem".
Calle tittade upp och frågade: "-Vart kommer du ifrån då"?
Pastorn svarade: "-Jag kommer ifrån Uppsala jag"
Då tittade Calle på honom och sa: "-Åh dit har jag aldrig längtat heller"....

Det är nåt visst med Hälsingland! Säger som Lill-Babs jag: Jag har så starka band med Hälsingland!

Tjingeling!

RSS 2.0